Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są niezwykle doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film
Warto skosztować potrawy kuchni staropolskiej
categories: kulinaria