Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może dlatego, że wykorzystane przez nich kompozycje są świeże, aromatyczne oraz dobre dla każdego. Standardowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest także dobre i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, niemniej jednak także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w Krakowie
Zerknij na kilka poniższych elementów, jakie stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest obfita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.
italian food Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są świetne, jednak te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca i osteoporozą oraz są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość wykorzystania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo przepływać swobodnie), sprawia powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem i ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.