Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino

Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny typ gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie bo jest smaczne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską goście degustują mniej znane dania obiadowe takie jak canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku elementom: czy trattoria stosuje włoskie składniki, czy w menu znajdują się też nie tak znane dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i potrawy z różnych zakątków kraju. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.

Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .

Wykwintne wino włoskie

Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować trunków. Obiad bez wyjątku powinien zawierać również wino. Kieliszek czerwonego wina to dla Włocha typowa praktyka. Pasta czyli makarony Najbardziej popularne wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia oraz marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna mieć różnorodny zestaw win.

Regionalna kuchnia włoska

Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film